Όροι

Συμβουλές καλού ψησίματος
Τα κρέατα πρέπει να ψήνονται πάντοτε ομοιόμορφα και προσεκτικά.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το  τέλειο ψήσιμο το πετυχαίνουμε στην σούβλα  είτε ψήνουμε αρνί, κοκορέτσι, κοντοσούβλι κ.α. Αυτό γίνεται γιατί το κρέας περιφέρεται συνεχώς και το ψήσιμο γίνεται αργά και σταθερά, μην αφήνοντας το κρέας να στεγνώσει. Ο σκοπός μας είναι να ψήνουμε το κρέας χωρίς να το στεγνώνουμε, να το διατηρούμε ζουμερό, και παράλληλα μαλακό.

Οι μαρινάρες προσθέτουν εκτός από γεύση και υγρά τα οποία απορροφούνται από το κρέας, και μεγάλο μέρος αυτών πρέπει να διατηρηθεί και μετά το ψήσιμο. Αν ψήνουμε σε κάρβουνα θα πρέπει να αφήνουμε την φωτιά να πέσει, ποτέ να μην ψήνουμε σε κόκκινα κάρβουνα για να μην μεταδίδονται το διοξείδιο του άνθρακα και άλλες βλαβερές ουσίες την ώρα της ακμής τους. Η απόσταση της σχάρας από τα κάρβουνα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 εκατοστά, και η σχάρα  καθαρή και περασμένη με λάδι και λεμόνι. Όταν ακουμπάμε το κρέας στην σχάρα σε ελάχιστο χρόνο το κρέας από την πλευρά της φωτιάς γίνεται σχεδόν λευκό, εκείνη ακριβώς την στιγμή πρέπει να το γυρίσουμε ανάποδα για να πάρει το ίδιο χρώμα και από την άλλη πλευρά. Στην συνέχεια, αφού έχουμε από όλες τις πλευρές θωρακίσει το κρέας μας εγκλωβίζοντας τα υγρά του, σε τακτά διαστήματα του αλλάζουμε πλευρά ψησίματος. Αν για παράδειγμα χρειαζόμαστε 20 λεπτά για το ψήσιμο μίας μπριζόλας εκτός από τα αρχικά γυρίσματα θωράκισης των υγρών θα χρειαστεί να την γυρίσουμε τουλάχιστον 8 φορές.

Θα πρέπει στο μυαλό μας να θυμόμαστε ότι την ώρα που ψήνεται από την μία πλευρά από την άλλη εξατμίζεται και στεγνώνει.
Το ίδιο ακριβώς κάνουμε όταν ψήνουμε σε γκάζι ή και στην ηλεκτρική σχάρα, πάντοτε δηλαδή το περιφέρουμε, δεν απομακρυνόμαστε από την φωτιά  το παρακολουθούμε για να έχουμε τέλειο αποτέλεσμα. Τα σουβλάκια θα πρέπει να τα βλέπουμε σαν τετράγωνα και την ιδία περιφορά θα πρέπει να την κάνουμε από όλες τις πλευρές. Το κρέας στην σχάρα όσο πιο λεπτό είναι τόσο μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται για να μη μας στεγνώσει.

Στον φούρνο της κουζίνας που αρκετοί αναγκάζονται να ψήνουν, καλό θα είναι να σηκώνουν την σχάρα στο κέντρο περίπου του ύψους του φούρνου εκεί να τοποθετούν τα κρέατα και στο κάτω μέρος του φούρνου να τοποθετούν ένα ταψί με νερό, για να στάζουν εκεί τα υγρά και παράλληλα οι υδρατμοί να βοηθούν το κρέας να παραμένει ζουμερό και να μην στεγνώνει.Είναι βέβαια δύσκολο να ανοίγεις τον φούρνο και να περιφέρεις το κρέας απαραίτητα όμως και εκεί θα πρέπει να γίνουν 3-4 γυρίσματα για να ψηθεί όσο το δυνατό καλύτερα.

Για τα ψητά στην κατσαρόλα καλό θα είναι να αποφεύγουμε τις χύτρες ταχύτητας  οι οποίες σφίγγουν τα κρέατα. Αν  δεν υπάρχει χρόνος καλό θα είναι να μαγειρεύουμε σε γάστρες μέσα στον φούρνο που μπορούμε χωρίς ρίσκο και χωρίς παρακολούθηση να έχουμε τέλειο αλλά και πιο υγιεινό αποτέλεσμα για εμάς και τα παιδιά μας.